donderdag 30 september 2004

Weg met het kiesstelsel van Thom de Graaf!

Afgelopen woensdag was ik uitgenodigd om deel te nemen aan een debat in Tilburg over het plan voor een nieuw kiesstelsel van Thom de Graaf. Het plan houdt in het kort in dat de kiezer voor de Tweede Kamer-verkiezingen een extra stem krijgt. Naast de huidige stem op een landelijke kandidatenlijst, kan de kiezer ook een stem uitbrengen op een districtskandidatenlijst. Ongeveer de helft van de Kamerleden wordt gekozen in districten en de overige Kamerleden worden gekozen op de landelijke lijst. Voor het totaal aantal zetels per partij is het aantal stemmen op de landelijke lijst bepalend.
Ik heb in Tilburg het voorstel van Minister De Graaf te vuur en te zwaard bestreden met de volgende argumenten:
1. Het is onduidelijk welk probleem met dit nieuwe systeem moet worden opgelost. Betrokken burgers creƫer je door een goed debat over onderwerpen die er toe doen, maar niet door een andere manier van stemmen.
2. Het stelsel is te ingewikkeld. Het valt nauwelijks uit te leggen en het zal eerder meer stemmers afstoten dan aantrekken.
3. Het districtenstelsel is ouderwets en achterhaald. Honderd jaar geleden was de politicus uit jouw regio wellicht de enige politicus waar je ooit toegang toe kon krijgen. Echter tegenwoordig kun je via internet zonder probleem met elke politicus in contact treden en die hoeft dus niet in je eigen regio meer te wonen. Bovendien hebben verkiezingen bij Provinciale Staten en Gemeenteraad aangetoond dat kiezers toch vooral stemmen op basis van de landelijke politiek en niet op basis van wat er lokaal gebeurt.
4. Het districtenstelsel zorgt voor "dorpsisme". Politici hebben niet meer het landsbelang voor ogen, maar alleen het belang van het district dat ze vertegenwoordigen.
5. De fracties van partijen worden kruiwagens met kikkers in plaats van goede teams, doordat er geen evenwichtige fractie kan worden samengesteld, maar de fractie deels een samenraapsel wordt van willekeurig verkozen districtsvertegenwoordigers. LPF-achtige toestanden liggen dan in het verschiet.
Kortom, niet doen dat stelsel van Thom de Graaf!!!