woensdag 29 augustus 2007

Felix Roulin in Kralingen-Crooswijk

Afgelopen zaterdag heb ik in Galerie Kralingen een expositie mogen openen van de Waalse beeldhouwer Felix Roulin. Zijn werken zijn indrukwekkend en dat vond ook de ambassadeur van Belgiƫ, die speciaal gekomen was om de kunstwerken van Roulin te bewonderen.
Ik vind het niet alleen heel leuk dat dit soort evenementen in onze deelgemeente plaatsvinden, maar ook heel belangrijk. In mijn speech heb ik daar hetvolgende over gezegd:

Ruimte voor culturele uitingen is van groot belang, juist in de samenleving waarin wij vandaag leven.
In een maatschappij waar nihilisme dikwijls hoogtij viert (ondanks dat het televisieprogramma De Gouden Kooi nu stopt), kan kunst voor zingeving zorgen.
In een maatschappij waar politici zich van steeds plattere en minder doordachte teksten bedienen (de roep om afschaffing van de Koran is daar een voorbeeld van), zullen intellectuelen en kunstenaars de nuance moeten brengen.
In een maatschappij, waar de vrijheid van meningsuiting bedreigd wordt, zullen intellectuelen en kunstenaars er op moeten aandringen dat in het debat altijd de boodschap en nooit de boodschapper bestreden wordt.
In een maatschappij, waar homogeniteit en eenheidsworst de overhand dreigen te krijgen, dienen de kunsten voor pluriformiteit te zorgen.
In een maatschappij waar zakelijkheid vaak boven emotie gaat, kan de kunst ontroeren en zorgen voor een lach of een traan.
Het zijn maar enkele redenen waarom wij kunst en kunstenaars zo hard nodig hebben in onze samenleving en dat begint al op het kleinste niveau. Thuis, op school, in de wijk of in een deelgemeente.