zaterdag 4 juli 2009

“Sociaal” beleid BenW treft de meest kwetsbaren

Aanstaande donderdag worden in de gemeenteraad de beleidskaders voor 2010 vastgesteld. Het college van BenW laat zich er hierbij op voorstaan vooral een sociaal beleid te presenteren. Het tegendeel is waar. Populaire pseudo-sociale hobby’s, van het college, moeten worden gefinancierd uit de welzijnsbegrotingen van de deelgemeenten. De sociaal zwaksten betalen zo de rekening.
Zo wil het college inzetten op gratis openbaar vervoer voor ouderen. Echter, gratis is in dit geval niet gratis. Om de kosten ervan te dekken zal per deelgemeente bijvoorbeeld het ouderenwerk moeten worden afgeschaft. Kralingers op leeftijd kunnen hun auto dan laten staan om gratis in de tram te stappen, terwijl tegelijkertijd ouderen in een sociaal isolement verder verpieteren.
Het jongerenjaar moet nog met een aantal maanden worden verlengd. Vriend en vijand is het erover eens dat het een flop is. Om het debacle een paar maanden te kunnen verlengen, zal er per deelgemeente al snel één tot anderhalve jongerenwerker wegbezuinigd moeten worden.
Tot slot die prachtige VN-Armoedeconferentie. Om een dagje internationaal praten over armoede te kunnen financieren, moeten er per deelgemeente ongeveer twee maatschappelijk werkers verdwijnen, die anders een jaar lang ondersteuning hadden kunnen bieden aan de allerarmsten in onze stad.
De term “sociaal” krijgt inmiddels door dit college van BenW een hele nieuwe invulling. Het college maakt beleidskeuzes waar deelgemeenten in de uitvoering voor moeten boeten en waar uiteindelijk de meest kwetsbaren de schade van ondervinden. Donderdag mag de gemeenteraad zich hierover uitspreken.