donderdag 4 februari 2010

Zorgelijk dat bezuinigingen bij gemeenten taboe zijn!

Het onderwerp van bezuinigingen is taboe bij veel partijen in de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is de strekking van een nieuwsbericht van de NOS vanochtend.link
Een zorgelijke zaak. Vrijwel geen enkele gemeente zal aan grote bezuinigingen ontkomen. In plaats van nu dus in verkiezingscampagnes de Sinterklaas te spelen door van alle en nog wat te gaan uitbreiden of gratis te maken, wordt de burger dus behoorlijk voor de gek gehouden, tenzij natuurlijk ook dekking bekend is voor al die uitdeelvoorstellen.
Bij veel gemeenten is bij de laatste begrotingsronde het vet al behoorlijk van de botten gehaald. Het maken van duidelijke keuzes en het afstoten van taken lijkt dan dus onoverkomelijk en daar mag geen taboe over zijn!
In Kralingen-Crooswijk hebben we bij de afgelopen begrotingsbehandeling meteen de tering naar de nering gezet en 1 miljoen bezuinigd. Zodra er meer onheil vanuit Den Haag op ons af komt (als het kabinet tenminste een keer uitgedacht raakt...), zullen er wat mij betreft aanvullende maatregelen nodig zijn, waarvoor een nieuw bestuur snel aan de bak zal moeten.